top of page

Omurga Problemleri

Bel ağrısı, dünya çapında ağrı ve sakatlığın önde gelen nedenlerinden biridir. Fizyoterapi, bu alandaki problemlerle ilişkili ağrı ve disfonksiyonu yönetmede çok etkilidir.

Alt sırt veya “lomber omurga”, omurganın en alt kısmında bulunan 5 omurdan (kemik) oluşur. Bel ağrısı, çoğumuzun hayatımızın bir döneminde yaşayacağı yaygın bir durumdur.

Bel ağrısının birkaç farklı nedeni vardır ve vakaların büyük çoğunluğu ciddi bir yapısal hasar olmaksızın kas-iskelet kaynaklıdır. Bu vakalar, genellikle manuel terapi, egzersizler ve aktivite/postural modifikasyonları içerecek olan fizyoterapiye çok iyi yanıt verir. Çok nadiren, bir kişinin bel ağrısı, altta yatan daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda, doktor kontrolü ve tanısı sonrası iyileşme sürecini fizyoterapistiniz ile tamamlayabilirsiniz.

Bel ve Omurga Ağrılarına Ne Sebep Olur?

Sırt ağrısına genellikle belirli bir eklem, disk veya kastan ziyade yapıların ve hareket paternlerinin bir kombinasyonu neden olur. Bu nedenle, semptomların nedeni olarak belirli bir yapıyı belirlemeye çalışmak genellikle yanıltıcıdır. İyileşme sürecine başlarken hem mevcut semptomlara hem de sırtın hareket ve aktivasyon paternlerine bakılarak karar verilebilir. Fonksiyonu iyileştirmeyi, ağrıda anında bir azalmaya yol açmayı ve normal ağrısız hareketi geri kazanmayı amaçlarız.

Bel ağrısı ile sıklıkla ilişkili olan başka faktörler de vardır. Özellikle bir kişinin uzun süredir devam eden veya tekrarlayan semptomları varsa. Bunlar arasında kötü uyku kalitesi, stres, düşük zindelik, işte/evde sorunlar veya diğer hastalıklar ve tıbbi durumlar yer alabilir. Bu faktörler sırt ağrısı ataklarına neden olabilir veya semptom şiddetini artırabilir. Fizyoterapistler bel ağrısının karmaşıklığını anlar ve iyileşmenize katkıda bulunan tüm faktörleri ele almaya çalışır.


Kalçamda ağrım var veya sırtımdan bacağıma doğru aşağı inen ağrım var. Bu ne anlama geliyor?

Genellikle "siyatik" olarak adlandırılan bel ağrısı ile ilişkili bacak semptomları , her ikisi de aşağıda açıklanan somatik yansıyan ağrıya veya kökten gelen ağrıya bağlı olabilir. Fizyoterapistler, bacak semptomlarının nedenini belirlemek ve bunları uygun şekilde iyileştirmek için özel testler kullanmak üzere eğitilmiştir.

Somatik yansıyan ağrı, bel ağrısı olan hastalarda bacak semptomlarının en yaygın nedenidir ve genellikle kalça veya uyluğun arkasındaki ağrının nedenidir. Semptomlar, belden gelen ağrı hislerinin bacaktan gelen hislerle karıştığı, yansıyan ağrıdan kaynaklıdır. Bu durumda, omurgadan çıkan sinir köklerinin doğrudan sıkışması veya tahrişi yoktur, bunun nedeni basitçe sırt kaslarından/eklemlerinden gelen duyu sinirleri ile kaslardan/deriden gelenler arasındaki “çapraz bağlantılar”dır.

Bu fenomen, boyun ağrısı ile birlikte omuz semptomları veya kalça ağrısı ile birlikte uyluk/diz semptomları gibi vücudun diğer birçok bölgesinde meydana gelir. Somatik sevk ağrısı, bacaklarda herhangi bir duyu kaybı veya güçsüzlük ile ilişkili değildir.

Radiküler yansıyan ağrı, alt sırttaki bir sinir kökünün sıkışması veya tahrişinden kaynaklanan bacaktaki semptomları tanımlamak için kullanılan terimdir. Sinir kökü, omurgadaki bir disk, kemik veya bağ tarafından fiziksel olarak engellenebilir veya bu yapılardan birinin yaralanmasıyla ilişkili inflamatuar kimyasallar tarafından tahriş olabilir. Bacaktaki ağrı genellikle semptomların alt sırttan ayağa doğru bir çizgide ilerlediği bir "dermatomal" patern izler. Etkilenen sinir kökü tarafından sağlanan deride uyuşukluk veya kasların zayıflığı da olabilir. Radiküler yansıyan ağrısının fizyoterapist gibi eğitimli bir profesyonel tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir, çünkü bu sinir yaralanmaları uzun süreli olabilen zayıflığa yol açabilir.


izyoterapist Afyon

Manuel Terapi Afyon

Fizyoterapist

Thetahealing

Access Bars



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page